Ephedra nebrodensis
Gènere: Ephedra
Espècie: nebrodensis
Família: Efedràcies
Nom popular: Trompera
Distribució natural: Localitats en diferents punts del Mediterrani, nord d'Àfrica i s'estén també cap a l'oest d'Àsia. Es troba a la meitat est de la Península Ibèrica i a la base dels Picos de Europa.Viu en màquies i garrigues de les contrades mediterrànies seques continentals, de 100-1700 m s.n.m.
Humitat: Baixa
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Planta calcícola. Suporta bé els sòls guixencs i amb una certa salinització, i també els pobres en nutrients i matèria orgànica.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Sense interès ornamental
Porte: Arbustiu (alçada: 2 m; amplada: 2 m)
Fulles: Les fulles estan reduïdes a esquames. La part aparent la constitueix el brancam.
Resistència al fred: Zona 7 (-17,7 a -12,3º C)
Característiques: Planta molt ramificada i compacta, amb les branques erectes, d´un color verd viu. Fulles esquamiformes o inconspícues. És l´èfedra d´aspecte més ornamental. La floració és poc aparent. És una planta dioica. Té un creixement lent.
Usos freqüents: Talussos secs, pedregosos i pobres, terrenys guixosos, zones relativament salinitzades. Molt útil en jardineria de baix manteniment pels seus requeriments mínims i el seu aspecte ornamental. Densitat de plantació: 0,5-1 planta/m2.
Jardinería: Viu bé sense aports de regs addicionals, tot i que n'admet alguns, fins i tot amb una certa salinització de l'aigua. Requereix substrats drenants. Suporta la poda, però no massa severa. És poc sensible a plagues i malalties.
Agrupacions:
Autòctones.
Persistents.
Perennifòlies.
Gipsícoles.
Rocalles.