Cotoneaster horizontalis
Gènere: Cotoneaster
Espècie: horizontalis
Família: Rosàcies
Distribució natural: Originària de la Xina occidental. En zones de les Illes Britàniques s'ha naturalitzat i fins i tot s'ha convertit en invasora.
Humitat: Baixa o Mitjana
Insolació: Sol o Mitja ombra
Requeriments edàfics: Pot viure en sòls àcids, neutres o bàsics. Tolera diversos tipus de substrats (sorres, margues, argiles) si te un bon drenatge.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Rosa/Malva
Color B: Blanc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Arbust caducifoli o semicaducifoli de branques prostrades de fins 50 (100) cm d'alçada i fins 150 (180) cm d'amplada.
Fulles: Normalment caduques, de vegades perennes o semiperennes.
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Arbust d'hàbit rastrer caducifoli o semiperennifoli, que creix fins a 50 (100) cm d'alçada per 150 (180) cm d'amplada. De fulles arrodonides, brillants, de color verd obscur, de 0,5 a 1,3 cm de llarg. De branques rígides ramificades simètricament en forma d'espina de peix, de tendència postrada. Floreix entre primavera i estiu de color rosa o blanc. A la tardor forma els fruits amb coloració vermella o ataronjada vistoses, molt nombrosos.
Usos freqüents: Planta d'ús ornamental molt populatitzada gràcies a la seva adaptació a gran varietat de condicions climàtiques i edàfiques, a més de l'apecte atractiu de les fulles, de la floració i llavors dels fruits acolorits, i pel seu ús com a entapissant de formació molt densa, en parterres i talussos, i en zones relativament seques o humides i exposades al sol o a mitja ombra (tot i que la producció de flors i fruits és més prolífica al sol). Molt útil en zones força fredes. També és molt apta prop de les parets on te tendència a enfilar-s'hi.
Jardinería: És convenient evitar les zones exposades al nord en els jardins. Precisa protegir-la del vents intensos. Tolera molt bé la poda i el retall en qualsevol època de l'any. Pot estar subjecte al foc bacterià. També pot patir per àfids i cotxinilles.
Agrupacions:
Al·lòctones.
Persistents.
Caducifòlies.
Entapissants.
Medianas y setos.
Rocalles.