Sedum sediforme
Gènere: Sedum
Espècie: sediforme
Família: Crassulàcies
Nom popular: Crespinell gros, crespinella, pinyons de rata
Distribució natural: S'estén per la regió mediterrània. General a la Península Ibèrica (a excepció de l'extrem nord-oest) i també a les Balears (a les Pitiüses hi ha la varietat dianicum). Viu en sòls eixuts i assolellats, parets seques, teulades i escletxes de roques, fins als 2000 m s.n.m.
Humitat: Baixa
Insolació: sol
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). Requereix molt poca profunditat de substrat. Viu bé en terrenys pedregosos, llimosos, sorrencs, argilosos, i també en sòls pobres en nutrients i matèria orgànica. Requereix molt bon drenatge.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Floració: Primavera Estiu
Porte: Herbaci (alçada amb flors: 30 cm; amplada: 20 cm)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Herba robusta més o menys lignificada a la base, de fulles persistents, gris blavoses, carnoses, agudes. Les tiges són reptants amb els extrems erectes. Forma abundants inflorescències blanquinoses a l´extrem de tiges fèrtils (que estan cobertes per menys densitat de fulles que a la resta de la planta). Aquestes inflorescències s´obren en diferents branques, radialment, entre finals de primavera i principi d´estiu. És de fàcil implantació i creixement ràpid.
Usos freqüents: Molt útil en jardineria de baix manteniment en zones molt seques i assolellades, com ara rocalles, parets seques, escletxes de murs, teulades i jardineres o testos. D´interès especial en cobertes ecològiques situades a ple sol i amb poca profunditat de substrat. Densitat de plantació: 16-25 plantes/m2.
Jardinería: No requereix regs addicionals durant l´estiu. En general pot utilitzar-se en qualsevol substrat, mentre es disposi en un lloc ben drenant, ja que amb excés d´humitat pot agafar fàcilment malalties d´arrels, tot i que en general, però, és molt resistent en aquest aspecte. Pot viure en sòls molt prims. No requereix fertilització.
Agrupacions:
Autòctones.
Persistents.
Perennifòlies.
Adaptades a zones litorals.
Entapissants.
Rocalles.