Kniphofia uvaria
Gènere: Kniphofia
Espècie: uvaria
Família: Liliàcies
Distribució natural: Originària d´Àfrica del Sud: en diferents punts de la Península del Cap, estenent-se també més cap a l'interior i al peu dels turons del Drakensberg. Viu en terrenys drenants, llocs pantanosos, i al costat de rierols en el fynbos de Western Cape, fins als 1200 m s.n.m.
Humitat: Mitjana
Insolació: sol o mitja ombra
Requeriments edàfics: Indiferent al tipus de sòl (calcari o silícic). El pH òptim per al cultiu es troba pròxim a la neutralitat. Requereix un substrat drenant. Prefereix sòls relativament rics en matèria orgànica.
PH: Sense tendència limitant
Color A: Groc
Color B: Taronja
Floració: Hivern Primavera
Porte: Herbaci (alçada sense flors: 30-40 cm; alçada amb flors: 60-80 cm; amplada: 40-60 cm)
Fulles: Persistents
Resistència al fred: Zona 6 (-23,3 a -17,8º C)
Característiques: Planta caulescent, amb diferents tiges. Les fulles són de color verd pàl·lid o glauc, acanalades i amb una quilla al revers; tenen el marge lleugerament serrat cap a l'àpex. La inflorescència és d'oblonga a globosa, densa o semidensa, a vegades més laxa a l'àpex, molt vistosa i ornamental. Es comercialitzen diferents cultivars de K. uvaria, que poden presentar diferències entre ells respecte a l'època de floració; el clon que presentem en aquesta fitxa floreix a la primavera.
Usos freqüents: Molt útil en jardineria per la seva floració vistosa. Es poden utilitzar com a plantes aïllades o per formar masses denses. Densitat de plantació: 6-8 plantes/m2.
Jardinería: Pot suportar una sequera relativa, però també admet regs regulars, sobretot durant l'època de creixement vegetatiu, sempre i quan disposi d´un bon drenatge. Prefereix disposar de sòls relativament rics en matèria orgànica. Les fulles es poden tallar arran a la tardor; les inflorescències també es poden tallar abans d´assecar-se per tal d´induir noves floracions. A les zones molt fredes convé posar un mulching per protegir les arrels.
Agrupacions:
Al·lòctones.
Persistents.
Perennifòlies.
Graminoides i junciformes.
Rocalles.